vrijdag 27 mei 2011
de kracht van woorden
Korte film waarin zichtbaar wordt wat de kracht is van woorden en hoe de woordkeuze een mededeling radicaal kan veranderen. Woorden hebben effect op de wereld om je heen.
Labels:
de kracht van woorden
zondag 1 mei 2011
emotioneel sterk
Loopbaanreflectie voor leerlingen in de onderbouw van het vmbo
In 2005 moedigde OCW vmbo-scholen door verschillende maatregelen aan tot meer maatwerk voor leerlingen. Zij wees scholen op de mogelijkheid om praktijk en theorie te verbinden en de vergrote mogelijkheden tot oriënteren in de onderbouw. In het onderzoek en in samenwerking met scholen ontwikkelde APS het concept praktisch en oriënterend onderwijs. Praktisch en oriënterend onderwijs combineert het leren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs met loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). In deze benadering realiseren scholen de kerndoelen en bieden zij leerlingen, vroeger en breder dan voorheen gebruikelijk, ingangen om zich te oriënteren in de opmaat naar de bovenbouw, het mbo, hbo en verder (arbeidsmarkt en maatschappij). Praktisch en oriënterend onderwijs loopt met de insteek via arbeidsgebieden vooruit op de ontwikkeling om vmbo-leerlingen op mbo-domeinen te oriënteren: praktische domeinoriëntatie. In deze publicatie richten we ons op de achtergronden van het concept praktisch en oriënterend onderwijs en op concrete suggesties voor zo’n benadering, door docenten en mentoren van twaalf- tot zestienjarigen.
publicatie 'emotioneel sterk'
20x20=6.40 geroezemoes (inspiratieturbine)
Prietpraat
De Inspiratieturbine brengt mensen in beweging. Welke technologie je ook bedenkt, het zijn drijfveren, passies, droombeelden en verlangens van mensen die energie opwekken. De Inspiratieturbine genereert de creativiteit die het onmogelijke voorstelbaar maakt.
Een Pecha Kucha-avond is een evenement waarbij deelnemers een diavoorstelling van 6 minuten en 40 seconden, begeleid door 20 Powerpoint-slides ( 20 seconden per slide) Het is een soort open podium. Elke afbeelding wordt 20 seconden getoond. Deze eisen dwingen de deelnemers creatief en to the point te zijn. Er zijn geen restricties betreffende de inhoud van de presentatie. Meestal probeert men een product of idee te presenteren. Een Pecha Kucha-avond kent doorgaans veertien deelnemers. Een soort TED maar dan nog sneller en ook open voor amateursprekers. Iedereen die wat wil vertellen kan dat delen met een publiek.
Het concept werd in 2003 bedacht door Astrid Klein en Mark Dytham, twee architecten uit Tokio. Het format heeft zich inmiddels verspreid over vele steden wereldwijd. De naam stamt af van een Japans woord voor 'prietpraat'. Het woord moet als een enkel woord worden uitgesproken (petsja-kutsja).
Het concept werd in 2003 bedacht door Astrid Klein en Mark Dytham, twee architecten uit Tokio. Het format heeft zich inmiddels verspreid over vele steden wereldwijd. De naam stamt af van een Japans woord voor 'prietpraat'. Het woord moet als een enkel woord worden uitgesproken (petsja-kutsja).
nl.wikipedia.org/wiki/Pecha_Kucha
http://www.slideshare.net/Dimph/inspiratieturbine-dimph
Labels:
APS,
geroezemoes,
inspiratieturbine,
pecha kucha,
prietpraat,
web 3.0,
zolderopruiming
woordkunst, woordschilderij/woordwolk maken met wordle
(Bovenstaand woordschilderij: Paper met als titel regioleren en de meerwaarde van social media)
Met 'Wordle' visualiseer je (eigen) tekst. Ontwikkeld door Jonathan Feinberg. Wordle is een online tool waarmee teksten en woorden gevisualiseerd kunnen worden in een zogenaamde woordwolk (word cloud). De grootte van de woorden geeft aan hoe vaak een woord is gebruikt in tegenstelling tot de andere woorden. Het geeft het relatieve gebruik van woorden in een tekst aan. Wordle is een Java applicatie en geheel gratis.
Het kan gebruikt worden als/voor:
- samenvatting
- inleiding
- relatief woordgebruik in een paper of presentatie
- kernwoorden benoemen
- woordenschat uitbreiden
- woordweb of woordspin maken
- in een oogopslag hoofdlijnen zien
- afbeeldingen bij documenten
- voorkant werkstuk
- kleuren, lettertypen en lay out naar eigen wens aanpassen
- van gedichten een kaart maken
- steekwoordenlijst bij presentaties
Labels:
online tool,
teksten visualiseren,
woordkunst,
woordwolk,
woorschilderij,
wordle
Abonneren op:
Posts (Atom)