Er is een fout opgetreden in dit gadget

woensdag 4 april 2012

Iedereen intrapeneur! grensverleggend leren als kans en uitdaging!


Om de crisis het hoofd te bieden, ook in de toekomst is het noodzakelijk om iedere lerende voor te bereiden op rol van intrapeneur in organisaties als toekomstig werkgever en/of werknemer!


"Don't ask what your company can do for you, but what you can do for your company! Because, what is good for your company, is good for you!"
Speech van Kennedy in Berlijn:

Omschrijvingen voor intrapeneur:
Intrapeneur:
- Iemand die er een punt van maakt constant focus te hebben op het  bedrijfsdoel
- Medewerker in loondienst met ondernemend gedrag die eigenaarschap toont  in zijn of haar  werkhouding
- Interne ondernemer
- Werkaannemer
Ondernemers noemt men entrepeneurs, dat zijn mensen die een organisatie oprichten en  zich profileren. Als werknemers in een onderneming  gaan handelen als ondernemers, dan  zijn het  intrapeneurs. Personen  die binnen de organisatie ondernemend zijn. Intrapeneurs vormen een tegenstelling tot een eilandcultuur, waar iedereen zich concentreert op zijn eigen deel  van de organisatie. Het verschil tussen een entrepeneur en intrapeneur is dat een entrepeneur risico's neemt en dat intrapeneurs vooral verantwoordelijkheid nemen maar door hun loondienststatus niet risicodragend zijn.   


Nederlandse werknemer is ondernemend 
Nederland telt internationaal vergeleken veel ‘interne ondernemers’, ook wel ‘intrapreneurs’ genoemd, die nieuwe bedrijfsactiviteiten opzetten voor hun werkgever. Ongeveer één op de veertien werknemers in Nederland is intrapreneur, tegen gemiddeld ruim één op de twintig in een aantal andere ontwikkelde landen.  Een intrapeneur helpt organisatie bij vernieuwingGeloof in jezelf, begin bij jezelf, onderneem!
Sommige werknemers jagen nieuwe activiteiten binnen het bedrijf aan. Deze `intrapreneurs` stimuleren zo de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten of helpen processen te verbeteren.

Het Nederlandse onderzoeksbureau EIM heeft in samenwerking met de University of Western Australia, de gedragskenmerken van deze intrapreneurs in kaart gebracht.

Gedragskenmerken intrapeneursHet ondernemende gedrag van intrapreneurs is opgebouwd uit drie elementen:
1. Proactief gedrag: de geneigdheid om overal marktkansen te zien en om eigen plannen en opvattingen te promoten.
2. Innovatief gedrag: het voortdurend ontwikkelen en inbrengen van creatieve ideeën.
3. Risico nemen: de neiging om eerst te doen en achteraf toestemming te vragen.

Wie wordt intrapreneur?Niet alle medewerkers hebben dezelfde kans om uit te groeien tot een intrapreneur. Uit het onderzoek komt naar voren dat medewerkers met een gemiddelde leeftijd, rond de 40 jaar, de grootste kans hebben om intrapreneur te zijn. In die leeftijdsgroep is er een optimale combinatie van ervaring en ambitie.
Ook is een hogere opleiding bevorderlijk voor de kans om intrapreneur te zijn. Er is daarbij echter geen verschil gevonden tussen mannen en vrouwen.
Ten slotte bieden functies in het management of verkoop meer perspectief voor het bedenken en zelf opzetten van nieuwe bedrijfsactiviteiten. Deze functies bieden ruimte voor autonomie en brengen veel externe contacten met zich mee.
bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten