Er is een fout opgetreden in dit gadget

zaterdag 5 maart 2011

Wat kunnen innovatoren leren van QWERTY?Wat kunnen innovatoren leven van het QWERTY-toetsenbord en het betere, onbekende alternatief?

Het toetsenbord  heeft linksboven meestal de letters  QWERTY De QWERTY-indeling is ontstaan in de begintijd van de typemachine, eind 19e eeuw. Er is  een andere  indeling is waar je sneller en ergonomisch meer verantwoord op kunt typen.
De eerste typemachine dateert uit 1873, de Sholes & Glidden Type Writer en had al een QWERTY-toetsenbord. Het idee achter het ontwerp was om te voorkomen dat de hamertjes van de typemachine klem raakten in elkaar. Om die reden werden letters die veel gebruikt werden ver uit elkaar geplaatst, zodat een gebruiker langzamer zou typen.  De westerse wereld typt in de 21ste eeuw nog met een toetsenbordindeling die ontstaan is in de 19e eeuw, die gemaakt is om langzaam te typen en die de linker hand onevenredig zwaar belast.
Het Dvorak-toetsenbord was een alternatief  en  is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontwikkeld door professor Dvorak. Het is gemaakt om zo snel mogelijk te typen met zo min mogelijk inspanning. Ten opzichte van QWERTY wijkt het af op drie fundamentele punten:
1 klinkers links, medeklinkers rechts, zodat de handen om en om gebruikt worden (goed voor typesnelheid)
2 de rechter hand zwaarder belasten dan de linker (ergonomisch logischer)
3 zoveel mogelijk woorden typen met de middelste rij (goed voor ergonomie en snelheid)


Hoe komt het dat (vrijwel) niemand Dvorak gebruikt? 
Aan de hand van the Diffusion of Innovations van Everett Rogers:
1 Relatief voordeelVoor een overstap van QWERTY naar Dvorak zijn vooral op het gebied van gemak, efficiency en ergonomie goede argumenten te vinden. 2 CompatibiliteitDie is helaas gering als het gaat over Dvorak: het toetsenbord moet verbouwd worden, wat voor de meeste gebruikers een hele toestand is.
3 Complexiteit
In de vergelijking QWERTY-Dvorak is dit de grootste hindernis. Het vergt dat mensen opnieuw leren typen, wat een flinke training vergt. Daar komt bij dat het lastig is om terug te gaan naar QWERTY, waardoor het lenen van iemand anders' typemachine (vroeger) of een email sturen in een internetcafe (nu) een hele toestand wordt.
4 TestbaarheidEen stapsgewijze, geleidelijke overstap helpt, een drastische overstap hindert. Helaas is de overstap van QWERTY naar Dvorak een 'alles-in-één' operatie.
5 ZichtbaarheidOok hier scoort Dvorak slecht: alleen iemand die heel goed kijkt ziet dat iemand op een ongebruikelijk toetsenbord werkt.

De optelsom van deze snelle analyse is dat het Dvorak toetsenbord maar op één factor goed scoort: het relatieve voordeel. De andere vier factoren zitten tegen. Geen wonder dus dat Dvorak niet aangeslagen is. Tegelijkertijd typen iedere dag honderden miljoenen mensen  op een toetsenbord dat gemaakt is om langzaam te typen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten