zondag 19 juni 2011

groene onderwijskundige reis naar Suriname







STUDIE-/WERKBEZOEK
‘GROEN ONDERWIJS in Suriname’
28 oktober - 6 november 2011

Ontmoeting met de Surinaamse cultuur, de (groene) onderwijssystemen, docenten, leerlingen/studenten en de groene sector.

Programma
Een belangrijk onderdeel van het studie-/werkbezoek is het bezoeken van diverse
onderwijsinstellingen, met bijzondere aandacht voor het groene onderwijs, zoals de afdeling Agrarische Productie aan de Anton de Kom Universiteit en Natin in het landbouwgebied Nickerie.
Diverse ministeries zoals het ministerie van Landbouw (LVV), Onderwijs (MINOV) en de Nederlandse ambassade ondersteunen het doel van deze reis en willen graag een bijdrage leveren aan kennisuitwisseling door middel van een mini-seminar in Paramaribo. Daarnaast is in het programma volop aandacht voor de groene sector en voor de Surinaamse cultuur en de verschillen met onze westerse cultuur. Vanuit de wens voor veelkleurig ondernemerschap in de groene sector, bezoeken we tijdens de reis zowel kleinschalig als grootschalig groen bedrijfsleven, onderzoeksinstituten.
De grootschalige groene bedrijfsbezoeken kunnen zijn: veeslachtbedrijf in Commewijne, kippenfarm in Paramaribo, bananenplantage en rijstbedrijf in Nickerie. Kleinschalige, vernieuwende bedrijven die in het programma kunnen worden opgenomen, zijn: dierenbescherming en dierenasiel, tuincentrum, planten- en bloemenkwekerij, paardensportbedrijf en/of bloemenzaak rond Paramaribo.
In het district Nickerie staat het eco-toerisme centraal, in het district Para hebben we te maken met een gebied dat als waterwingebied wordt aangemerkt en de komende jaren bovengronds gebied milieuvriendelijker wil ontwikkelen.  In het district Coronie wordt de verwerkingsindustrie nieuw leven ingeblazen voor de verwerking van diverse fruitsoorten uit het district en in het district Saramacca hebben de boeren zich verenigd in een coöperatie met biologisch dynamisch geteelde groenten en fruit.  
De interculturele verschillen en overeenkomsten met onze westerse cultuur gaan we ervaren en beleven en we gaan daarop reflecteren; dat kan in de Nederlandse taal met de Surinamers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten