zaterdag 25 juni 2011

LIPDUB 'middel om onderwijs (school) te promoten' ( voorbeeld RUG)




Een lipdub is een videofilm die lipsynchronisatie en audio dubbing combineert.
Een lipdub wordt gemaakt door personen of een groep mensen te filmen die een liedje  aan het meezingen of playbacken zijn. De originele audio wordt achteraf tijdens de post-productie vervangen door het originele nummer. De meest populaire lipdubs worden zo gefilmd dat ze uit een lang en continue shot bestaan, waarin de camera reist door verschillende kamers en situaties.
Een lipdub duurt meestal tussen de vier en zes minuten, en er werken tussen de 35 en soms wel 700 mensen aan mee. Ze zijn erg populair geworden met de komst van sites als You Tube. De lipdubs worden erg vaak bekeken, ook doordat de mensen die meespelen naar de filmpjes linken op Twitter, Hyves of Facebook. Populaire lipdubliedjes zijn liedjes met een vrolijke melodie.
De achterliggende gedachte van een lipdub is vaak die om de school of het bedrijf te promoten.Ze kunnen immers door een lipdub laten zien welke faciliteiten ze te bieden hebben, en wat ze laten zien hebben ze zelf in de hand. Ook wordt een lipdub gemaakt onder het mom van een schoolproject of een teambuilding. Nog een reden om een lipdub te maken is de gezelligheid die de opnames bieden. Er ontstaat een band tussen de acteurs en dat komt de algemene sfeer die op de  school of op de werkvloer hangt ten goede, en zorgt ervoor dat studenten of collegas dichter tot elkaar komen.
Tom Johnson, een schrijver die blogt over Web 2.0's effect op communicatie , schrijft dat een goede lipdub tenminste moet (lijken te) voldoen aan de volgende kenmerken:
  • Spontaniteit: Het lijkt alsof iemand het idee ter plaatse heeft bedacht, zijn videocamera gepakt heeft en iedereen spontaan mee laat gaan in zijn idee.
  • Authenticiteit: De mensen, de productie en de situatie lijkt echt.
  • Deelname: De video bestaat niet uit een specifiek persoon die playbackt, maar een groep, die allemaal spontaan deel (lijken te) nemen, en zich gedragen naar de melodie en of de tekst van het nummer.
  • Lol: De mensen in de video hebben een hoop lol samen.
Schoolvoorbeelden: http://www.schooldub.nl/ 
In 9 minuten hoor je de ervaring van een leerkracht, zie je de voorbereidingen en het eindresultaat. http://www.leraar24.nl/video/1826

Ontstaan van de lipdub Jakob Lodwick, de oprichter van Vimeo, bedacht de term "lip dubbing" op 14 december 2006. Dit was voor de video getiteld Lip Dubbing: Endless  Dream. In de beschrijving van de video schreef hij, "Ik liep rond met een liedje dat door mijn koptelefoon klonk, en filmde mezelf terwijl ik mee aan het zingen was. (...) Is er een naam voor dit? Zo niet, dan stel ik 'lip dubben' voor. "

In Newsweek werd een artikel geschreven over Michigan als een de ‘dying steden van Ameria’. Als reactie op dit artikel werd op 22 mei een bijna negen minuten durende video opgenomen met   5000 burgers van de stad die zingen het nummer American Pie van  Don McLean zingen.

Lip synching:
Combineren van audio-en video-opname op een zodanige wijze dat het geluid gesynchroniseerd is met de bewegingen van de lippen van sprekers.
Audio-dubbing:
Vervanging van geluid videoband of deel ervan door commentaar, geluidseffecten, muziek etc.

afbeelding: woweffect.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten